DERNEK TÜZÜĞÜ
YENİ TÜZÜK - 27.10.2017 değişikliğiyle
GENEL HÜKÜMLER
Madde 1 - Derneğin Adı ve Merkezi:
Madde 2 - Derneğin Kurucuları:
Madde 3 - Derneğin Amacı; Çalışma Konu ve Biçimleri:
Dernek; Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. den emekli olmuş olanlarla bunların dul, yetim ve öksüzlerini bir çatı altında toplamak ve yasalardan doğan haklarını takip etmek, ekonomik sıkıntıya düşmeleri halinde karşılıksız yardımda bulunmak, emeklilikle birlikte beliren yaşlılık ve randımansızlık duygularının olumsuz etkilerini, üyelerine faydalı alanlarda uğraştırarak azaltmak, üyeleri arasında sosyal dayanışmayı sağlamak, üyeleri arasında hiçbir ayrım gözetmeksizin her türlü sorunlarının çözümünde kendilerine yardımcı olmak amacıyla kurulmuş bir hayır derneğidir.
Madde 4 - Derneğe Üye Olma, Üyelikten Çıkma, Çıkarılma, Dernek Üyelik Hakları ve Fahri Üyelik
Madde 5 - Derneğin Gelirleri:
ORGANLAR
Madde 6 - Derneğin Organları:
A - Genel Merkez Genel Kurulu,
B - Genel Yönetim Kurulu,
C - Genel Denetim Kurulu,
D - Şube Genel Kurulu
E - Şube Yönetim Kurulu
F - Şube Denetim Kurulu
Madde 7 - Genel Merkez Genel Kurulunun kuruluşu, toplanma zamanı, çağrı usulü, toplantı yeri toplantı yeter sayısı, toplantının yapılış usulü ve toplantıda görüşülecek konular:
Madde 8 - Genel Merkez Genel Kurulunun görev ve yetkileri:
Madde 9 - Seçim Yöntemi:
Madde 10 - Genel Kurul Kararının ve seçim sonuçlarının ilanı ve bildirimi:
Olağan ve olağanüstü Genel Kurul Toplantısını izleyen 30 gün içerisinde Yönetim ve Denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asil ve yedek üyeleri içeren Genel Kurul Sonuç bildirimi ve ekleri il mülki idare amirliğine bildirilir.
Madde 11 - Genel Yönetim Kurulu oluşumu, görev ve yetkileri:
Madde 12 - Genel Denetim Kurulu teşkili, görev ve yetkileri:
ŞUBELER
Madde 13 - Şubelerin kuruluşu:
Madde 14 - Şube Genel kurulu:
Şube Genel Kurulu, şubenin kurulu bulunduğu il sınırları içinde ikamet eden ve Derneğin üyesi olup muntazam aidatlarını ödeyen ve ayrıca Şube üye defterine kayıtlı bulunan üyelerden oluşur. Şube Genel Kurulu, 3 yılda bir hesap devresini izleyen Şubat ayı içerisinde Şube Yönetim Kurulunca belirlenecek gün, yer ve saatte ve yine yönetim kurulunca belirlenecek gündemle toplanır. Şube Yönetim Kurulu, Genel Kurulun yapılacağı yer, gün ve saat ile gündemini saptayarak iki ay önce onay alınmak üzere Genel Yönetim Kuruluna gönderir. Genel Yönetim Kurulunun gerekçeli olarak değişiklik istemine aynen uymak zorunludur.
Madde 15 - Şube Yönetim Kurulu oluşumu, görev, yetki ve çalışma şekli:
Şube Yönetim Kurulu, Şube Genel Kurulunca üyeler arasından 9’uncu maddede belirtilen seçim yöntemi ile seçilen 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşur. Görev süresi 3 yıldır. Şube Yönetim Kurulu seçim sonrası kendi arasında toplanır, bir başkan ve bir sekreter üye seçer. Şube Yönetim Kurulunda herhangi bir nedenle boşalma olursa eksiklik yedek üyelerle tamamlanır. Şube Yönetim Kurulu en geç ayda bir kez toplanır. Ancak başkan gerekli gördüğü hallerde Yönetim Kurulunu toplantıya çağırabilir. Çalışmalar yasa, tüzük ve Genel Yönetim Kurulunun talimatları doğrultusunda yapılır.
Madde 16 - Şube Denetim Kurulu:
Şube Denetim Kurulu, Şube Genel Kurulundan ve Dernek üyeleri arasından 9’uncu maddede belirtilen seçim yöntemi ile 3 yıl için seçilen 3 asil, 3 yedek üyeden oluşur. Şube denetim Kurulu, görevini yasa, tüzük ve Genel Kurul kararları doğrultusunda yapar.
Madde 17
Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Emeklileri Sosyal Yardımlaşma Derneğinin kuracağı şubeler aynen dernek gibi Dernekler Kanunu’na tabii olup Şube Genel Kurullarının toplantısına ait ilan gazete ile yapılabileceği gibi mahalli imkan ve araçlardan yararlanmak sureti ile yapılabilir. Şube Genel Kurulları olağan toplantılarını Genel Merkez Genel Kurul toplantısından en az 2 ay önce bitirmek zorundadır.
Madde 18 - Tutulacak defter ve kayıtlar:
Dernekler, Dernekler Kanunu ile Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara ait çıkartılan ilgili Yönetmelik hükümlerinde belirtilen defterleri ve kayıtları Noterden tasdik ettirmek suretiyle tutarlar.
Madde 19
Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerine hakkı huzur verilmez. Ancak bu gibilere görev seyahatleri için zorunlu giderleri karşılığı fatura mukabilinde ödenir.
Madde 20
Dernek Genel Merkez Genel Kurulu, derneğin her zaman feshine karar verebilir. Feshe karar verebilmek için Genel Kurula katılma hakkına sahip olan üyelerin en az üçte ikisinin toplantıya katılması şarttır. Bu suretle çoğunluk elde edilemezse usulüne uygun surette üyeler ikinci bir toplantıya çağrılır. Bu çağrı üzerine toplanacak üyeler sayısı ne olursa olsun feshin konusu görüşülebilir. Ancak fesih kararı hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğunun oyu ile alınır. Derneğin feshi Genel Yönetim Kurulu tarafından 7 gün içinde mahallin en büyük mülki amirliğine bildirilir.
Madde 21 - Derneğin Tasfiyesi:
Dernek feshedildiği zaman ya da münfesih hale düştüğü takdirde mal ve paraları Derneğin mevcut taahhütleri kabul edilmek, Derneğin tesisleri aynı amaç için kullanılmak kaydıyla “Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Mensupları Yardım ve Emekli Sandığı Vakfı’na “ geçer. Onun yokluğunda ise Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Mensupları Para Biriktirme ve Yardım Derneği’ne devir olunur. Tasfiye ve intikal mahallin en büyük mülki amirliğinin emirleri doğrultusunda yapılır.
Madde 22 - Yönetmelikler:
Tüzükte belirtilen konuların açıklanması ve Dernek işlerinin düzenli bir biçimde yürütülmesi amacıyla Genel Yönetim Kurulunca yönetmelikler yapılabilir.
Madde 23
Dernekleri ilgilendirip de bu tüzükte yer almamış hususlar için mer’i mevzuat uygulanır.
EK MADDELER
Madde 24 - İç Denetim:
Madde 25 - Borçlanma:
TÜZÜK DEĞİŞLİKLİĞİ
Madde 26
9.9.1975 Tarihinde Kuruluş:
1630 sayılı Dernekler Kanunu uygunluğu yetkili makamlarca 6 Kasım 1975 tarihinde onaylanan Derneğimiz tüzüğü 1630 sayılı Kanunu, 7 Ekim 1983 tarih ve 2908 sayılı Dernekler Kanunu ile tadili nedeniyle yeniden düzenlenerek, işbu 23 maddeden ibaret şekliyle T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün 21 Ocak 1985 Tarih 23759 sayılı yazıları ve T.C. İstanbul Valiliği Em. Müdürlüğünün 4 Şubat 1985 tarih ve Şb. Güv. Der.(34-22/136)-15849 sayılı yazıları üzerine: 2908 sayılı Dernekler Kanunu’na uygunluğu bildirilmiş ve aynı Kanunun 13.maddesi gereğince İstanbul’da münteşir Ekspres gazetesinin 14Mart 1985 tarih ve 12432 sayılı nüshasında neşir ve ilan edilmiştir.